Vakstege

Gårdagen bjöd inte på så jättemycket variation, utan kan egentligen sammanfattas med ett litet ord. "Snickeri".
 
Jag tillsammans med Kim A lyckades efter en del om och men, men utan några som helst problem, få ihop en väldigt fin vakstege som nu ligger i verkstan i Övermora i väntan på de sista små justeringarna.
Allt flöt som sagt på oerhört bra och jag är riktigt stolt över vårt bygge, för att egentligen vara första gången. Det tog lite tid nu då vi var tvungna att fundera över mått och även justera vissa längder då de blev för korta eller för långa. Men nu har vi skrivit upp alla mått på vakstegen och vi kommer kunna snickra ihop nästa mycket snabbare och smidigare.
En sak jag har lärt mig nu, är att allt blir såmycket lättare om man verkligen har alla verktyg, så oändligt mycket lättare. Därför har jag bestämt mig för att när jag blir stor så ska jag köpa verktyg i massor. ;)
 
 
Här kommer lite bilder på vårt byggprojekt, en väldigt simpel konstruktion som går snabbt att göra och som verkar fungera ypperligt:
 
 
    
 
Sista bilden visar ett praktiskt vapentest! Ser fint ut tycker vi! ;)
 
 
HOJ!

Drömmer mig bort...

Sitter här just nu, lite trött efter träning och matlagning, och drömmer mig bort.
 
Sitter och slötittar på denna hemsida:
www.jaktformedling.se/
 
Ser alla platser som finns i jaktlagen neråt i Sverige och jag känner mig smått avundsjuk på att inte kunna ta del av alla erbjudanden som finns. Finns en hel del, helt klart, intressanta platser i olika jaktlag söderöver. 
Min dröm vore ju ändå att, kanske inte ensam, men i en mindre grupp av vänner kunna förvalta en jaktmark, förvalta en egen stam av vilt, som exempelvis vildsvin, dovhjort, kronhjort, rådjur, etc. Att på dett seriöst sätt ta vara på den resurs som viltet faktiskt är och att få utöva mitt största intresse och samtidigt göra något bra. 
 
Seriösa markägare/jakträttshavare är måna om djuren de har på sina marker och förvaltar dem väl. Så skulle jag vilja ha det. 
 
Men det är nog och förblir bara drömmar, hur mycket jag än vill. Jag är nog för feg för att ta tag i saken och verkligen försöka. Det finns också så mycket annat som det ska tas hänsyn till. Jobb, familj och ekonomi. 
 
Hade jag haft obegränsat med ekonomiska resurser, eller åtminstone i en större mängd, hade en perfekt chans funnits nyss här. Huspriserna är låga i Överum och vilt, det finns det (i alla fall alla dagar utom då jag är där och hälsar på!) ;)
 
See ya'll
 

Midsommar - bland knott och flugor

Midsommarhelgen bjöd på blandad kompott. Lite fisk, mycket fiske, massor med mygg och miljarder kubikmeter vatten. 
Helgen tillbringades alltså traditionsenligt innanför den norska gränsen med fiske i Görälven, där pappa tillbringat 99% av alla midsommarhelger sen han var fem år, och jag tillbringat åtminstone tio av mina på samma ställe.
 
Historien bakom vår tradition med fiske på midsommar vet jag faktiskt inte, men jag kan berätta hur det ser ut nu när vi är där. För det första, när jag säger vi menar jag; Pappa, Farbror Kurt, Farbror Göran, Kusin Filip och jag. Det var vi som var där i år, ensambeln brukar annars kunna variera från år till år, men ser ut på ett ungefär sådär. Vi bor i husvagn och tält på en helt vanligt rastplats invid Görälven, endast tio mil från Malung. Hur laglig husvagnscamping och tältning på en sådan plats i Norge är kan man nog diskutera, men som Göran sa, ingen har sagt nått på alla 50 år som han varit där! Vi fiskar på samma ställen år från år. Variation är ett ord som inte finns hos vissa i min släkt (läs Pappa/Kurre), vi håller oss egentligen till tre ställen. Med passande namn, som vi har hittat på, på malungsmål såklart... Sväninn/Vinkiln, fössn/ati bruna och inna bruna/Blankflon. Trevliga namn ;)
På kvällarna ljuger vi vid brasan och jag brukar om vädret tillåter och om fiskarna är igång, glida ut med kanoten eller medhavd båt ut på älven vid husvagnen. I år blev det inget av det, då vaken på älven lyste med sin frånvaro och vädret var sådär. Det blåste som fan. Inte så farligt med knott när det blåser, men inte så lätt med flugspö när det stormar!
 
Med fisket gick det sådär. Lite vak, men ändå hyfsat bra tag vissa perioder under dagen. Alltså ganska upp och ned. Storleken var sådär också. Jag fick ungefär fem fiskar sammanlagt på en heldags fiske, varav jag sparade en. Den har för övrigt redan hamnat i min mage!
 
Här nere kommer lite mobilbilder från helgen:
 
 

GPS utmärkning av pass och snitsling

Äntligen fick jag bidra lite i jobbet inför Älgjakten 2013. Med en GPS, några rullar snitselband såg jag och den gamla gubben (Morfar ;) ) till att stora delar av Norra Äfselberget är klart. Förutom lite snitsling vilka vägar man ska gå från ut till passen.
 
Såg en älg dessutom = sensation! 
 
Nejdå, men faktiskt har jag sett hen hel del älg på markerna runt Malung på senaste tiden. Det kan bero på att jag varit ute mer för att försöka se dem, eller att vi kanske ser en svag uppgång i antal. En del spår också på vissa ställen i området där vi gick, dock inga mängder direkt.
 
 

Varg

En syn som blir allt vanligare i mellersta Sverige, en syn som kommer förstöra den biologiska mångfalden...


Dött...

Okej, jag vet! Det är dött på bloggen, mer dött än vanligt.
 
Kanske beror det på kassa läsarsiffror, eller snarare på att inget speciellt har inträffat, och att det inte finns något jaktbart vilt.
 
Dock kommer återigen en lista på projekt som har påbörjats inför kommande säsong:
 
  1. Reka på Borlänge-marken.
  2. Bygga foderbord till rådjuren i Yttermalung.
  3. Snickra ihop en Vakstege som ska placeras på lämpligt ställe i Yttermalung (Den är även flyttbar)
Som snart ska påbörjas:
 
  1. Efter rekning i Borlänge, ska förhoppningsvis någon vakstege även byggas där. Tillsammans med Kim A kanske!?
  2. Köp av drevjaktskikarsikte. Lutar åt ett Vortex, eller ett meopta! 
  3. Eftersom intresset verkar väldigt svagt för viltvård i yttermalung, får jag väl offra mina egna pengar och sätta ut några fler saltstenar. 
 
Så! Bilder på färdiga projekt kan komma inom kort!
 
Hoj

RSS 2.0