En kort sammanfattning av helgen, i punktform!

  • Tre dagar 
  • Härnum, Kulla & Björnsholm
  • Svinfritt
  • Rådjursparadis
  • Hjort-är-hjort
  • Bössan rostar snart igen
  • Suzuki Grand Vitara = Traktor? - Offroad-test
  • Majs, mögligt bröd & åtelkameror
  • Pizza & Swarovski
  • Mintuu & Zeiss
  • Grävar & Rävlingar
  • Åtlar & Vallar
  • Långa kvällar och korta nätter
  • Sauer & Tikka
  • Franz & Tham
  • Smålandsparadiset - det är dit man kommer när man dör! (Om man bor i Dalarna)
  • Känner sig som hemma 
  • Torn och stenar
  • Nya vänner, nya upplevelse & nya lärdomar
  • Kaffe och leriga åkrar
  • Kor & Bråte
 
Ses snart igen! 
 
      

Köptips på XXL.se

Skynda och fynda!
 
Ett snuskigt bra pris på en jacka/byxa från Swedteam. 
 
Ordinarie pris på paket med byxa och jacka = 1750 kr+ 1195 kr= 2945 kr NU KOSTAR paketet 799 kr
 
Kändes prisvärt, så jag köpte en jacka! 
 
Är dåligt med mindre storlekar på byxorna, men jackan finns i alla fall kvar i C52!
 
FÖLJ LÄNKEN FÖR ATT HITTA JACKAN!
 
http://www.xxl.se/Root/Jakt/Jaktkl%C3%A4der/Jackor/Fagerhult-AP-jacka/p/1070467_1_Size_4
 

Förhoppningsvis blir det Vildsvin i helgen

Som rubriken lyder, förhoppningsvis blir det att jaga lite vildsvin i helgen. Eller ja, det blir att jaga vildsvin i helgen, men man kan ju aldrig veta om man får se något. Sån är ju jakten som alla vet, och vad vore jakten om man visste att man skulle få se något varje gång man satte foten utanför dörren. 
 
Det blir alltså en liten tripp för mig ner till Nordöstra Småland. Det ska bli riktigt trevligt. Åker runt 14.00 imorgon fredag och åker hem på måndag morgon troligen, alternativt söndag kväll om det skulle passa bättre för värden. Självklart hoppas man på jaktlycka, men det är ändå inte det viktigaste. Det bästa är att få komma iväg en stund och träffa trevliga människor som är riktiga jaktentusiaster samt vara ute i den underbara småländska naturen. Det är sån skillnad på att vara där nere och jaga gentemot det man är van, så jag blir lika lyrisk varje gång. Och för mig är det ett privilegium att få chansen att få följa med och vara med om det.
 
Hoppas bara att man inte är för påstridig mot våra personliga jaktguider! :)
 
 
 
 

Minirecension - Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T*

 Zeiss Victory Diavari 3-12x56

Här kommer en kort recension av ett av mina kikarsikten, ett Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T*. Ett sikte med relativt hög vikt och stor storlek, som främst är menat att användas som vaksikte eller ett pürschsikte. Vikten blir hög då objektivet är väldigt stort vilket gör detta inget man sätter på ett vapen som ska bäras längre sträckor, som till exempel på en toppfågelbössa. Av bland annat den anledningen hamnade siktet på min Tikka T3 Varmint som från och med nu kommer användas väldigt allround, allt från älgjakt till eventuell toppfågeljakt kommer att utövas med den här bössan.

   

Då Zeiss har ett rykte om sig att troligen tillverka de ljusstarkaste kikarsiktena som finns föll valet på detta, då jag ville ha ett sikte som är bra för jakt i mörkare förutsättningar, som exempelvis vakjakt på räv och pyrschjakt (orkade inte leta efter det tyska y:et igen) i gryning och skymning, samt lockjakt på räv.

   

Siktet har följande specifikationer:

 

Riktmedel 60, medförstorande

Lotutec linsbehandling, samt Zeiss coating: T*

Synfält:

3x: 12,5m/100 meter

12x: 3,5 m/100 meter

Vikt: ca 520 meter

 

Rent optiskt är siktet en fröjd för ögat. I alla fall för mitt öga. Jag har tidigare under mina år som jägare varit van betydligt sämre kikarsikten, så behovet av detta sikte insåg jag egentligen inte helt förrän jag höll det i min hand och såg vilken skillnad det egentligen var. Det är riktigt skarpt ända ut i kanterna så vitt jag kan se.

Det som jag skulle vilja klaga på är att mellan förstoring ca 3-3,75 finns ett väldigt påtagligt och störande tubseende. Som tur är så har jag inte jagat så mycket på lägsta förstoring, så det har inte påverkat mig så mycket. Men på ett sikte i denna prisklass bör det inte finnas. Enligt uppgift kan det ofta bli så då man hos tyska kikarsiktes tillverkare hellre satsar på ett brett synfält, vilket gör att risken finns att det blir ett visst tubseende på lägsta förstoring. (Hur kan Swarovski då klara sig så bra med sin Z6-serie, medan Zeiss kikarsikten får detta fenomen?)

 

Det funkar utomordentligt för jakt i mörker. Otroligt bra. Jagade vildsvin ute på ett relativt mörkt fält i Härnum ifjol. Såg grisarna fast det var omöjligt att se något med bara ögat. Då blev jag riktigt imponerad. Även vid vakjakterna på räv har jag sett riktigt bra i mörkret, även om väldigt få rävar är siktade på.

 

 

De år som jag har använt siktet har det fungerat oklanderligt mekaniskt. Det har varit otroligt pålitligy och klicken i rattarna har varit bra och tydliga. Träffläget har också flyttats precis så som man tänkt sig när man skruvat rattarna vid inskjutning. Jag har tyvärr inte gjort något riktigt test på om träffläget ändras i och med ändrad förstoring, jag har helt enkelt antagit att ett sikte i den här kvalitén och med medförstorande riktmedel ska hålla sig konstant genom alla förstoringar.

 

På tal om det medförstorande riktmedlet, så tycker jag att det kan vara bra ibland, men mindre bra ibland också. Fick jag välja idag, skulle jag hellre välja ett belyst sikte utan medförstorande riktmedel. Detta då det täcker lite för mycket och den lysande punkten blir lite för stor i vid högre förstoringar. Detta är inget som egentligen har stört mig i någon större utsträckning, men jag tror att det skulle passa bättre med ej medförstorande samman med ett belyst riktmedel.

 

 

Så här nedan kommer en lite sammanfattande plus- och minuslista:

 

 

 

Min subjektiva plus- och minuslista

 

 

+ Briljant optik, riktigt, riktig bra i mörker, bra belysning för jakt i mörker, Bra mekanik,

 

- Påtagligt tubseende, i vissa fall det medförstorande riktmedlet,

 

 

 

Mvh 

 

Anders

 

 

 


Härnum del 1.2

Fortsättning... (En morgon jag sent kommer att glömma)

 

Klockan ringde otroligt tidigt nästa morgon, så tidigt att man knappt kan förstå hur tidigt det egentligen är. 03.15 durrade och pep mobiltelefonen vid mitt öra och det var med sömndruckna ögon och leder som jag hävde mig upp i sittande ställning i sängen. Med en blick ut genom fönstret, i det kompakta mörkret som sänkte sig över Småland, väcktes mina sinnen till liv och jaktinstinkten infann sig. Sömnen var försvunnen. 

På andra sidan rummet skymtades morfar Inge där han låg med ögonen öppna och troligen med en tomt undrande blick som funderade "vad håller han på med?". Jag frågade om inte han skulle ut också, men han tackade nej, vände sig i sängen och mumlade något att jag skulle höra av mig om det hände nått. 

 

Det var en kylig och blåsig morgon. Regnet hängde i luften, påväg att släppa sitt grepp från de grå molnen som i det kompakta mörkret inte var synliga för mina mänskliga, begränsade ögon. Jag klädde på mig de behövliga kläderna. Den viktiga kepsen med "inbyggt" ansiktskamoflage sattes på huvudet och patronerna laddades i bössan men inget i loppet. Jag skulle ju traska i mörkret bort mot tornet på mossen, och man vet ju aldrig vad som kunde hända på vägen dit.

Med alla attiraljer i beredskap och alla klädesplagg på kroppen började vandringen i mörkret. Först försökte jag stappla mig fram steg för steg utan att våga tända ens det minsta ledljus, men det blev för svårt och tillslut var jag tvungen att tända lampan på mobilen. Mer än en gång stannade jag upp för att lyssna. Jag passerade Peo där han sitter på sin stubbe på vänster sida om vägen, blickandes ut över vägen och hälsar alla som passerar välkomna. Denna Peo som jag nämnde är en trästaty som jag tror att han fick i present någon gång för några år sedan.

 

Med de smygande stegen en jägare ibland tar till, stegade jag ljudlöst vidare efter grusvägen. Passerade ett hus på vänster sida och korna i hagen på den högra sidan var tysta, stirrande på den oväntade gestalten med frånvarande blick, utan att bry sig nämnvärt. När vägen sedan började svänga svagt till höger i början av en mindre s-kurva klev jag av från densamma och började smyga sakta och försiktigt ut över åkern, mot tornet.

Det var fortfarande för mörkt för att urskilja något alls förutom en lite mörkare nyans där den minimala höjden med ett torn och ett gäng buskar stod. Mot just detta torn styrde jag stegen och jag var nu inte långt ifrån. Väl framme vid tornet stannade jag upp och blickade ut över åkern, fortfarande för mörkt för att urskilja något alls, men en känsla av spänd förväntan spreds i kroppen. Jag började klättra upp i tornet. Jag satte mig i den bekväma vridbara fåtöljen och tittade ut i det kompakta mörkret. Fortfarande var det en halvtimme kvar innan ljuset skulle komma för att ta greppet och jaga bort mörkret, men efter en kvarts väntan tog jag fram lockpipan. Red River Bandit Vagilante, som för övrigt är ett minne blott, då den är försvunnen, som bortblåst.

 

Ut i den tidiga småländska morgonen blåste jag ett försiktigt harskrik. Innan mörkret givit med sig ordentligt så att man ska kunna urskilja hornbärande rådjur från getter, tänkte jag att en räv hade varit fint att få med sig hem i alla fall. Jag blåste ett antal serier utan resultat, satt tyst ett tag, fortsatte med några resultatlösa serier. Regnet började falla i ett försiktigt duggregn som i den kraftiga vinden drev in under taket och smekte mitt ansikte. Jag stirrade tomt in mot skogsbrynet på ena sidan åkern, långt bort i tankarnas värld vaknade jag sakta till liv, snurrade runt i stolen och fick syn på en svart silluett på åkern.

Ett rådjur! Eller var där fler! Jag förde handkikaren till ögonen för att försöka urskilja vad det var för rådjur. Ett, två, tre stycken rådjur räknade jag till genom handkikaren, noll såg jag utan kikaren. Mörkret var fortfarande påtagligt. Vad var det egentligen som stod där. Get med 2 killingar?

Helt plötsligt bryter en plötslig rusning det stilla betandet där ute på åkern. Jag slänger handkikaren till ögonen med ett ryck och ser att ett av rådjuren jagar bort det andra. ”DET MÅSTE VARA EN REVIRHÄVDANDE BOCK” skriker jag tyst för mig själv och pulsen rusar liksom bockens hets mot den andra.

 

Jag stirrar genom handkikaren och försöker urskilja om det verkligen är en bock som nu går och betar tillsammans med vad jag befarar att är en get. Men mörkret är fortfarande närvarande och ett skott på detta avstånd är omöjligt. Jag går igenom mina alternativ. Jag måste få in dem närmare för att först och främst få syn på om det är en bock eller inte och sedan eventuellt få en möjlighet att kunna skjuta. Mitt enda alternativ är att använda lockpipan. Jag smyger upp den och ska försöka få fram ett ljud som jag tror att jag kan i teorin, men som jag aldrig har försökt mig på i praktiken.

Samtidigt som det försiktiga regnet gav med sig så förde jag pipan mot munnen och blåste försiktigt. Ett pip, ett kontaktläte, ett ryck, två öron som lyssnar intensivt. Ett andra pip, två öron som står rakt upp, fyra ben som tar några försiktiga steg mot mig. Ett tredje pip och ett av rådjuren börjar gå mot mig! Vid det fjärde pipet väcktes någon form av instinkt hos rådjuret och med skällande och höga hopp närmar det sig. Jag fumlar med min Winchester och kikar i kikarsiktet när det närmar sig.

Är det en bock?” ”Ja, det måste det vara!” ”Men jag ser inga horn!?” . 50 meter, 40 meter, fortfarande inga horn. 30 meter, nu urskiljer jag något ovanför öronen. ”Ja, det är en bock!”

 

Med pulsen högre än vid ett träningspass börjar jag verkligen att göra mig beredd att skjuta. Problemet är att bocken kommer i god fart rakt mot mig, vilket inte möjliggör ett säkert skott, enligt mig. Ett halsskott mot en studsande bock som kommer rakt på är inte att tänka på just nu.

Den kommer allt närmare, fortfarande rakt mot mig. Jag undrar om den någonsin ska vrida upp och visa en säker bredsida. Efter några långa sekunder så kommer den så nära att jag kan höra dess hetsiga andetag, och på tio meter passerar den tornet på vänster sida. Där står såklart en buske, och en av tornets reglar. Jag får smyga in bössan och ut igen på andra sidan regeln så snabbt och ljudlöst som jag bara kan och i en sned sittande position får jag in siktet bakom bogen på bocken, som nu har stannat, och skottet går. Förblindad av en intensiv mynningsflamma och en, av spänningen, rusande puls undrar jag för bråkdelen av en sekund vart bocken tog vägen. Även om jag är säker på att skottet tog bra, så blir man de där första ögonblicken osäker. ”Där ligger han ju!” Han fick sluta sina dagar ögonblickligen, med ett perfekt skott föll han ihop och han kommer alltid bli ihågkommen,kommer för alltid att finnas i mitt minne.

 

För en kort sekund var det bara jag och bocken. Jag tog mig ner från tornet och försökte att förstå, försökte se mig själv ur ett annat perspektiv Som jag så ofta säger, det gäller att visa vördnad för det vilt man har fått möjligheten att fälla. Skottet är bara en enkel krökning av fingret, en knall som varar i en tiondels sekund, men minnet och känslan för stunden är evig. Där jag nu sitter och skriver det här kan jag se honom, bocken, han sitter mitt emot mig. En trofé som visar min första bock, en trofé som verkligen påminner mig om den upplevelsen jag fick vara med om för 2 år sedan. Tomhylsan sitter där den också. Visar de delar som för jakten samman med minnen och

 

Tack än en gång till Peo, Mariana, Victor och Johannes för att jag fått chansen att vara med om detta, fått chansen att få ett minne för livet.

         

 

 

Härnum del 2 kommer inom kort!

 

 

 


Bäverland

Riktigt fin morgon i Bäverland! Dock gör inte bävrarna som jag vill!!

Mvh

Anders


Härnum del 1

För ungefär två år sedan var det någon, eller några, som kom på idén att de skulle kunna hälsa på en gammal bekant från bland annat älgjaktssammanhang, Peo. Christer hade varit där tidigare och hälsat på och varit med och jagat, men morfar och Peo var nog bara bekanta innan de senaste åren då de som det känns byggt upp en vänskap. Vart jag kom in i bilden förtäljer inte historien, även om jag är väldigt glad att jag fick vara med på ett litet hörn.

 

 

 

Peo med familj bor i nordöstra Småland. I och runt omkring Gamleby, nära en by vid namn Härnum. Det dröjde inte lång tid innan vi faktiskt var på väg ner dit för att hälsa på, och jag minns att jag var nervös. Både över hur jakten skulle vara, då det ändå var en typ av jaktresa, men jag var även nervös över hur de där nere skulle se på oss. Man känner sig ju väldigt ”tarv” när man jagar på någon annans mark, eller för den delen använder sig av andras tillgångar överhuvudtaget. Var vi dryga i deras ögon eller hur var det egentligen. Dessa tankar skulle visa sig att vara totalt onödiga och utan grund, bara en uns av dåligt självförtroende från min sida. Från första steget vi tog ur bilen på deras gård till det allra sista steget vi tog för att sätta oss i bilen hem igen, var vi så bortskämda som man kunde vara.

 

Det första som hände, innan vi ens packat ur bilen bjöds det på lunch! Rådjurssadel! Så oerhört gott! Var nog det godaste jag ätit. Extasen över att få se så underbara vyer och så underbara jaktmarker smittade av sig på maten, vars smaker bara exploderade i munnen. Vi var på plats!

 

 

 

Kvällen närmade sig snabbt, jag minns inte om det var första eller andra, men jag minns att det regnade för fullt och jag tror att det regnade under hela bilresan ner också. Det borde ju innebära att det var första kvällen.Vi satt i lusthuset, med ett stilla, lätt regn smekande fönsterrutorna medan vi åt. Victor, Peos son, hade kommit hem och hälsade på och åt tillsammans med oss.

 

Tiden gick och sensommarkvällen blev ljum när solen bakom molnen, sakta började sänka sig ner mot trädtopparna. Ju längre tiden gick desto mer avtog regnet och tillslut började himlen spricka upp och tankar började virvla omkring i skallen.

 

Skulle vi ut och jaga? Victor och Peo övertalade mig och jag småsprang mot rummet där mina jaktkläder fanns för att så fort som möjligt kunna komma ut, ut i de brutna landskapen, sökande efter den där första Råbocken.

 

 

 

10 minuter senare satt vi i bilen. Vi skulle åka 500 meter till en åker som tillhörde dem. Där fanns ett ”pass” som de kallade ”Liggstenen”, då den är svagt lutande och är perfekt att ligga på om man ska skjuta. I bilen dit var det tyst. Jag blir lätt relativt tyst när jag är med människor jag inte riktigt känner, och vi hade ju nyss träffats för första gången. Jag antar att det är så jag är... vare sig jag vill eller inte. Men nog om det nu.

 

Nu var det dags att göra en sista sväng över ett litet krön innan vi såg ut över åkern. ”Oj! Där är han ju!”, utrbrister plötsligt Victor. Hur han nånsin kunde se bocken vi letade efter i den högen av dovhjortar har jag fortfarande svårt att förstå, men vi stannade och han tog upp kikaren, spanande ut på bocken. Vi rullade en bit till med bilen. Tyvärr gillade inte bocken detta och han började trava mot skogsbrynet och var med ens förvunnen i grönskan. Vi bestämda att jag skulle smyga mig försiktigt mot liggstenen ändå och hoppas på att han skulle komma ut igen. Det gjorda han inte. Kvällen blev mörk, och tomhänta återvände vi hemåt. Men efter detta vara modet upp och jag var taggad. Klockan ställdes nästa morgon på 03.15. 

 

 

 

 

...FORTSÄTTNING FÖLJER!

 


RSS 2.0